Już niedługo na ekrany powróci program „Górna Półka Smaku” z drugim sezonem! Po ogromnym sukcesie pierwszej serii, która przyciągnęła przed telewizory 24 miliony widzów, Marek Krajewski, znany pisarz, i Orson Hejnowicz, utalentowany kucharz, ponownie połączą siły. Tym razem ich kulinarno-kryminalna podróż zaprowadzi ich do malowniczych dolnośląskich zamków i pałaców, gdzie odkrywać będą lokalne smaki, legendarne opowieści i ukryte tajemnice.
– Po sukcesie pierwszej edycji Górnej Półki Smaku, która została wspaniale przyjęta przez widzów, nie mogliśmy podjąć innej decyzji jak tylko kontynuacja tego formatu. Serdecznie gratuluję i dziękuję całej ekipie bo wykonaliście fantastyczną pracę. Dolny Śląsk to piękno tradycji, piękno kultury, ale również piękno kulinariów które chcemy pokazywać jak najszerzej, bo są elementem naszej tożsamości – mówił Paweł Gancarz, Marszałek Województwa Dolnośląskiego.

– Dolny Śląsk to nie tylko piękne i malownicze krajobrazy i bogata historia, ale także dziedzictwo kulinarne, które właśnie dzięki Górnej Półce Smaku możecie wszyscy Państwo odkrywać. W drugim sezonie zapraszamy w piękną podróż rozmaitych smaków i miejsc wartych zobaczenia – dodaje Natalia Gołąb, członkini zarządu województwa dolnośląskiego.

Zamki, tajemnice i smak Dolnego Śląska
Czy kryminał i kuchnia mogą iść w parze? Na Dolnym Śląsku – jak najbardziej. Już 26 kwietnia na ekrany wraca program, który łączy regionalną historię, kulinarne dziedzictwo, kulturę i fabularną intrygę. „Górna Półka Smaku”, czyli podróż Marka Krajewskiego i Orsona Hejnowicza przez najbardziej malownicze zakątki regionu. Tym razem duet odwiedzi przede wszystkim dolnośląskie perły architektury: zamki i pałace, których na Dolnym Śląsku jest najwięcej w kraju, około 700. Widzowie wyruszą w podróż – od majestatycznego Zamku Książ, przez tajemniczy Zamek Czocha czy piastowski Zamek w Legnicy, po zakątki Pałacu Staniszów – każdy odcinek to opowieść, która… smakuje historią.

– W naszym regionie mamy przepiękne miejsca i zabytki jednak równie ważna jest opowieść, która za nimi stoi. Któż lepiej przedstawi taką opowieść niż drużyna, w której są Marek Krajewski, Orson Hejnowicz i Justyna Woźniak. Serdecznie zapraszam do oglądania – zachęca Jarosław Rabczenko, członek zarządu województwa dolnośląskiego.
Inspiracje na majówkę i letni wypoczynek
Widzowie poznają lokalnych producentów, równie intrygujących, jak opowiadane przez Marka Krajewskiego wątki kryminalne. Na planie pojawią się, m.in. Pierniki Wrocławskie, wypiekane według dawnych receptur czy ceramika bolesławiecka, w której każda misa to symbol rzemieślniczego kunsztu. W kuchni Orsona Hejnowicza zagości dziczyzna z okolic Gór Sowich, regionalne soki, miody, a nawet wyroby pochodzące z Dolnośląskiego Szlaku Piwa i Wina – wszystko serwowane w najpiękniejszych wnętrzach regionu. Twórcy programu odwiedzą Zamek Grodziec, gdzie na szczycie wulkanu rozgrywa się opowieść o pradawnej recepturze przypraw, wspaniały Zamek Kliczków, a także Pałac Brunów, w którym lokalne sery zagrają główną rolę na talerzu. Przed nami majówka i szereg wydarzeń, także tych w dolnośląskich zamkach i pałacach. Odwiedzając je, z pewnością rozpieścimy nasze kubki smakowe, przeżyjemy niesamowite przygody, a przy tym wesprzemy lokalnych producentów. Przed nami moc inspiracji: do regionalnej lektury, wykorzystania zdrowych produktów we własnej kuchni czy wreszcie do podróży szlakiem, który wybitnie zaskakuje, ale i smakuje.

– Autor kryminałów, pisarz, szuka inspiracji wszędzie i interesuje go wszystko, co może być literackim powabem. Muszę przyznać, że te powaby uaktywniały się nieustannie podczas pracy na planie Górnej Półki Smaku. Do tej pory malowałem rzeczywistość jedynie piórem, a tutaj zyskałem możliwość malowania żywym słowem i gestem. I za tę możliwość bardzo dziękuję – podsumowuje Marek Krajewski.