31 maja oficjalnie ruszyła fabryka PepsiCo pod Środą Śląską. Będą tutaj produkowane chipsy i inne przekąski z ziemniaków i kukurydzy. Dzięki ekologicznym rozwiązaniom polski zakład PepsiCo już wkrótce będzie zero-emisyjny pod względem CO2.
Przekąski ze wsi Święte pod Środą Śląską będą trafiały do 20 krajów, m.in. Niemiec, Czech, Słowacji i Węgier. Fabryka ma wielkość siedmiu boisk piłkarskich, a pracę w niej znajdzie 450 osób.
Fabryka koło Środy Śląskiej będzie korzystała wyłącznie z “zielonych” źródeł energii. Obiekt będzie generował czystą energię z paneli fotowoltaicznych, a w przyszłości planowane jest uruchomienie własnej turbiny wiatrowej. Dodatkowo na potrzeby chłodzenia w trakcie przygotowywania wyrobów i przy ogrzewaniu budynków nieprodukcyjnych będzie wykorzystywane ciepło odpadowe z procesu produkcji.
Ważnym elementem było również zmniejszenie emisji z transportu. Przysłuży się temu pozyskiwanie surowca do produkcji z najbliższej okolicy – odrolników z regionu Dolnego Śląska. Szacuje się, że będzie to ok. 60 tys. ton ziemniaków rocznie do roku 2024 i 30 tys. ton kukurydzy do 2027 roku. Produkty rolne będą dostarczane według precyzyjnego harmonogramu dostaw, który pozwolił uniknąć budowy magazynu do przechowywania ziemniaków.