OFICJALNY SERWIS DOLNEGO ŚLĄSKA

Poznaliśmy najlepsze smaki Dolnego Śląska. Oto wyróżnione produkty

30 produktów zgłoszono w tym roku do XXI Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Poznaliśmy właśnie te najlepsze.

Dolnośląscy producenci zgłaszali swoje produkty w kilku kategoriach: produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne, a także inne produkty regionalne. Natomiast o nominację do nagrody „Perła 2022” walczyło 11 produktów.

Podczas XXI Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 11 września podczas Dożynek Wojewódzkich w Udaninie, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.


Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w 2022 roku

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
 
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda: „Wołowina Sudecka Dojrzewająca” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szczypiorki

Produkty i przetwory z ryb:
Wyróżnienie: „Paprykarz z ryb słodkowodnych” – Stawy Milickie S.A.


Produkty mleczne:
Nagroda: „Ser Podpuszczkowy Dojrzewający MAŚLANY” – Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
„Ser Solankowy” – Kozie Sery „HONORATY”


Miody:
Nagroda: „Miód wielokwiatowy” – Pasieka Gutek

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
 
Przetwory owocowe:
Nagroda: „Kłodzki dżem z dzikiego agrestu leśnego” – Eugeniusz Kowalczyk


Wyróżnienie: „Domowa konfitura z owoców czarnego bzu” – Maria Mazur


Przetwory warzywne:
Nagroda: „Ogórki kiszone z beczki” – Gospodarstwo Rolne Halina Gulej

Wyróżnienie:
„Kiszony kalafior” – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder
„Kiszonka warzywna” – Honorata Kleimann


Produkty zbożowe:
Nagroda: „Chleb Vitafit Ziarna” – Vitafit Piotr Buszko


Wyroby cukiernicze:
Nagroda: „Węgielek Wałbrzyski” – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy
Wyróżnienie: „Sękacz z Krzydliny Wielkiej” – Wioletta Krakowska

Napoje regionalne
 
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda: „Grzaniec bezalkoholowy” – Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze


Napoje alkoholowe:
Nagroda: „Romarle” – Winnica Christopher

Wyróżnienie: „Piwo Sowie Malinowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
 
Inne produkty regionalne
Nagroda: „Olej z nasion ostropestu” – Dyniowy Zakątek – Michał Starak

Wyróżnienie: „Farsz z podrobów wieprzowo-wołowych z warzywami” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szypiorki
„Somsiad złodziej” – Kacper Rykis



PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2022”

 
„Szynka wołowa przedgórza sudeckiego” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
„Karp milicki wędzony” – Stawy Milickie S.A.
„Ser podpuszczkowy, wędzony niedojrzewający chrzanowy na wędzonych liściach chrzanu” – Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
 „Kapusta kiszona z sokiem z kiszonego buraka” – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder
„Piernikarka Wrocławska” – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy
„Piwo Sowie Marcowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa

Ostatnie artykuły

Skip to content