OFICJALNY SERWIS DOLNEGO ŚLĄSKA

Święto sera i wina we Wrocławiu

W najbliższą niedzielę – 25 września 2022 – VII edycja organizowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Święta sera i wina. Uczelnia zaprasza do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego na wrocławskich Pawłowicach.  

W programie kiermasz najlepszych produktów regionalnych, pokazy kulinarne studentów kierunku technologia i organizacja gastronomii, nauka oceny wina i sera, warsztaty sensoryczne dla dzieci i rodziców, warsztaty z tańców Jedną z atrakcji będzie finał konkursu kulinarnego „Pojedynek mistrzów kuchni”. Uczestnicy konkursu będą mieli za zadanie zaprojektować i wykonać oryginalne dania z zastosowaniem wybranych gatunków serów i win pochodzących z regionu Dolnego Śląska, a także w kreatywny sposób zaprezentować wartość odżywczą i walory przygotowanych potraw. 

Wybrani producenci regionalnych serów i win wezmą także udział w konkursie na najlepszy ser i najlepsze wino. Oceni je jury z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a nagrody wręczy zwycięzcom m.in. rektor prof. Jarosław Bosy.

Gościem specjalnym wydarzenia jest Jakub Kuroń – zawodowy kucharz, szef kuchni, który od wielu lat prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne. Jak mówi, gotuje odkąd tylko pamięta, a jako syn Macieja Kuronia wychowywał się w domu, w którym aromat gotowanych potraw zastępował wszelkie inne zapachy. Od dziecka prowadził z nim pokazy kulinarne. Dzięki ojcu poznał kulinarne bogactwo wielu kuchni świata i został zawodowym kucharzem. Prowadził już wspólnie z bratem program „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia+. 

Wstęp jest bezpłatny. Święto rozpocznie się o godz. 10.00 i potrwa do późnych godzin popołudniowych. 

Szczegółowy program: https://upwr.edu.pl/uczelnia/imprezy-uczelniane/swieto-sera-i-wina/vii-swieto-sera-i-wina-2022/program

Ostatnie artykuły

Skip to content