OFICJALNY SERWIS DOLNEGO ŚLĄSKA

Tej mąki nie kupisz w markecie. Smakuje Dolnym Śląskiem

Dziś odwiedzamy gospodarczy Młyn Skokowa w powiecie trzebnickim, w którym rodzina Państwa Sznajderów od kilku pokoleń produkuje mąkę, bez której w okolicy nikt nie wyobraża sobie domowych wypieków.

Młyn powstał na początku XX wieku. W środku znajdziemy pracujące do dziś poniemieckie maszyny. – Nie dodajemy żadnych polepszaczy, konserwantów i dodatków chemicznych. Każda torebka pakowana jest ręcznie. Zboże pozyskujemy od okolicznych, niskopowierzchniowych, sprawdzonych rolników, co gwarantuje wysoką jakość i regionalny charakter – mówią Sznajderowie. Mąkę sprzedają głównie na miejscu – pod młynem co rano ustawia się po nią spora kolejka.

Jak powstaje mąka ze Skokowej? Zobaczcie nasz film!

Ostatnie artykuły

Skip to content